Långläsning inför Modern- SM

På lördag (2/10) sätter Modern- SM igång i Örnsköldsvik och tillresta Modern- entusiaster får göra upp om vem som är året allra vassaste Modern- spelare. Vi tänkte att då passar det bra att se vad som händer i Modern just nu och för alla som inte är bekanta med formatet kan få en introduktion om vad det handlar om.
Historia
Modern föddes officiellt för 10 år sedan när Wizards of the Coast bestämde att det behövdes ännu ett format där dina kort inte plötsligt blev förbjudna efter något år. Legacy och Vintage fanns på scenen men de formatet är svåra för nyare spelare att börja spela då många kort är svåra (och dyra) att få tag på. Man bestämde att alla Set som funnits i standard från och med 8th Edition (2003) och framåt skulle ingå och succén kom snabbt. Formatet var länge Magics mest populära format bland spelare tack vare den stora mängden kort som fanns att välja mellan.
Många som spelade Modern uppskattade att man kunde spela med samma lek tills man tröttnade och värdet på kortet var någorlunda stabilt, vilket gjorde att man kunde sälja sin gamla lek och köpa en annan (i alla fall i teorin). Men för ungefär två år sedan skakades Modern om ordentligt i samband med fem Set som släpptes i tät följd, War of the Spark, Throne of Eldraine, Theros Beyond Death, Ikoria och inte minst Modern Horizons.
De fyra förstnämnda var ovanligt kraftfulla Standard- set som skapade många nya lekar och förstärkte befintliga lekar betydligt: Teferi, Time Reveler, Oko, Thief of Crowns, Uro, Titan of Natures Wrath och Lurrus of the Dream- Den är exempel på kort som haft stor inverkan på Modern. Mellan dessa Set valde också Wizards att släppa Modern Horizons, som var det första setet som inte varit standardlegalt som var tillåtet att använda i Modern och här fanns mängder med starka kort.
Efter sommarens Modern Horizons 2 så har formatet ännu en gång blivit förändrat och det är här vi startar vår genomgång av några av de starkaste lekarna och antagligen många av de lekar som spelare i Örnsköldsvik kommer att stöta på.
"Hammer- Time"
Hammer- time är är Mono- vit lek som så snabbt som möjligt vill kunna sätta en Colossus Hammer på en creature för att vinna redan tur 2. Leken använder Lurrus som companion och Urza’s Saga för att ha möjlighet att spela längre matcher ifall en tidig attack blir avbruten av motståndaren. Leken är svårspelad och kräver en skicklig pilot för att kunna vinna om plan A blir stoppad.
"Izzet Murktide"
Det finns olika varianter på Izzet (Blå- röd), men leken är byggd runt Dragon- Rage’s Channeler, Murktide Regent och kontringar/removal. Har inte samma hastighet som Hammer time och spelar hellre en längre match tills en eller två Murktide Regents kommer ut i spel och då avslutas matchen oftast snabbt.
"Jund Lurrus"
Jund är en klassisk lek i Modern men har fått en rejäl ansiktslyftning i och med Modern Horizons 2. Leken har flera namn som “Zoomer- Jund” eller “Modern Horizons Constructed”. Den här leken är fullmatad med de kraftfullaste korten från Modern Horizons: Wrenn & Six och Modern Horizons 2:
Ragavan, Dragon Rage’s Channeler, Urza’s Saga och Unholy Heat. Den använder sig av billig removal och handattack (Thoughtseize) för att stoppa motståndarens plan och anfalla med en tidig Ragavan, Channeler eller Tarmogoyf. Leken spelar gärna en lång match och använder Urza’s Saga och Wrenn & Six för att skapa många Construct- tokens.
"Temur Cascade"
Den första leken som använder korten Shardless Agent och Violent Outburst för att Cascada till en Crashing Footfalls och få ut två 4/4- tokens med trample. Bonecrusher Giant, Brazen Borrower och Fury gör att det är svårt för motståndaren att få sina permanents att stanna kvar på bordet och vägen för 4/4:orna ligger öppen. Om allt går som det ska.
"Living End"
Använder sig också av korten Shardless Agent och Violent Outburst för att Cascada. Men istället för Crashing Footfalls hittar leken Living End. Living End är en boardwipe, men återvänder de creatures som redan fanns i graveyarden till slagfältet. En grav som Living End spelare fyllt med cycling creatures under tur 1 och 2. Efter en Living End spelats ut har oftast motståndaren 0 creatures medan Living- End spelaren har 3-4 ganska stora creatures i spel.
"Boros Burn"
Ännu en klassisk Modern- lek som inte fått speciellt många nya kort de senaste åren, ändå kan man räkna med att stöta på Burn högt upp i resultatlistorna. Burn är som bäst när ingen förväntar sig att möta burn och inte har förberett sideboarden ordentligt. Burn tar hjälp av Goblin Guide och Monastery Swiftspear för att göra tidig skada och avslutar matchen med en bunt Lightning Bolt (och liknande spells).
"Mill"
Om Burn vill räkna till 20 i skada, så vill mill räkna till 60. Du har 60 kort i leken när matchen börjar och får Mill- spelaren som den vill så har du 0- kort kvar när du ska dra nästa kort… och du har med andra ord förlorat. Leken har fått mycket hjälp av de senaste seten och frågan är om den är svart- blå som den varit under lång tid, eller om den istället gått över till vit- blå. Precis som Burn är Mill som bäst när ingen förväntar sig Mill och är förberedd.
"UW- Control"
Blå- vit kontroll har de senaste veckorna blivit mer och mer populär sedan den började spela med Chalice of the Void i maindeck. I dagens Modern är spells som kostar en mana de viktigaste och vanligaste - vilket Chalice är ett utmärkt kort emot. Tillsammans med kontringar, board- wipes och planeswalkers så bryter den här leken ner din game-plan och stoppar dina försök till att spela rolig magic.
Förutom dessa lekar finns det en uppsjö andra som är värda att nämna: Elementals, Esper Re animator, Tron, Amulet Titan och Yawgmoth- combo… och många fler. Modern är ett fantastiskt format för den som vill spela med och emot många olika lekar och ge sig ut och tävla om vem som är herren på täppan.
Vi på Manatorsk önskar alla som beger sig till Ö-vik i helgen lycka till och håller tummarna för att ni aldrig behöver göra en mulligan och alla era topdecks är bomber!
Ha en trevlig helg!
/Moderntorsken